top of page

Wijnreis Champagne - 2019

De lekkerste bubbels

Diep in het noorden van Frankrijk strekt zich de vermaarde wijnregio Champagne uit, een betoverende plek waar de kunst van het wijnmaken samenkomt met eeuwenoude tradities. Met zijn glooiende heuvels en uitgestrekte wijngaarden heeft deze regio een onuitwisbare stempel gedrukt op de wereld van de wijn.

Champagne staat bekend om zijn prestigieuze mousserende wijnen die synoniem zijn geworden met vieringen en speciale momenten. De regio heeft een uniek klimaat en terroir dat de druiven een uitzonderlijke complexiteit en balans geeft. Het continentaal klimaat met koele temperaturen en de karakteristieke krijtbodem vormen de basis voor de cultivatie van drie vooraanstaande druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

De Méthode Traditionnelle, een verfijnde techniek die al eeuwenlang wordt toegepast, speelt een cruciale rol in het maken van Champagne. Deze methode omvat een tweede gisting in de fles, waarbij suiker en gist worden toegevoegd, wat resulteert in de delicate bubbels en complexe smaakprofielen waar Champagne zo beroemd om is. Het proces van remuage en dégorgement geeft de wijn zijn helderheid en verfijnde textuur.

De geschiedenis van Champagne gaat eeuwen terug en is doordrenkt van cultuur en erfgoed. Het waren de benedictijnse monniken die in de middeleeuwen de fijne kneepjes van het wijnmaken perfectioneerden en de basis legden voor wat we vandaag de dag als Champagne kennen. Deze geschiedenis heeft geleid tot de erkenning van de regio als UNESCO Werelderfgoed, een eerbetoon aan de onschatbare waarde van Champagne voor de menselijke cultuur.

De regio heeft zich ook aangepast aan moderne trends, met een groeiende nadruk op duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken. Veel wijnhuizen in Champagne omarmen nu biologische en biodynamische methoden om de ecologische impact te verminderen en tegelijkertijd de kwaliteit van de wijnen te verbeteren.

In Champagne gaat wijn verder dan alleen een drankje. Het is een weerspiegeling van vakmanschap, traditie en de toewijding van generaties wijnmakers. Een glas Champagne opent de deur naar een wereld van genot en elegantie, waarin elke bubbel een verhaal vertelt en elke slok een viering van het leven is.

Hieronder enkele impressies van de wijnreis:

bottom of page